Hoofdinhoud

55+1 websites met afbeeldingen die je vrij mag gebruiken

Zo. Je verhaal is af, nu nog een mooi beeld erbij zoeken! Je blijft eindeloos doorscrollen op dezelfde twee stockfoto websites en vindt weinig beeld dat echt goed past, maar een budget voor professioneel geschoten foto’s is er niet.

Waar kun je nog meer gratis en vrij te gebruiken afbeeldingen vinden voor de content op je website? En wat mag je wel en wat niet gebruiken? Om je te helpen heb ik het internet afgespeurd en 55 websites gevonden waar je terecht kunt voor fraai beeld. Plus nog een extra tip, dus scrol gauw verder! Vooral de nummers 10 en 55 zijn aanraders.

Verruim je blik met nóg meer vrij te gebruiken afbeeldingen

De zoektocht naar vrij te gebruiken beeld dat ook nog eens fraai en van een hoge kwaliteit is, valt niet mee. Dat merk ik bij Gopublic ook. Bij het schrijven van deze en andere blogs waren we soms meer tijd dan bedoeld kwijt aan het zoeken naar passende afbeeldingen. Bij het schrijven van deze blogpost is mijn blik zeker verruimd en ik hoop dat jij er minstens net zoveel aan hebt.

Laten we op zoek gaan naar een mooie afbeelding. Stel, je hebt een artikel geschreven over het klimaat en hoe we ons daar sterk voor moeten en kunnen maken. Een fraaie natuurfoto zal zeker bijdragen; liefst een die ook nog aan de milieukwestie gerelateerd kan worden.

Rechtenvrije (stock)foto’s vind je hier:

De beelden van deze eerste websites komen het dichtst bij volledig rechtenvrij. Het gaat voornamelijk om foto’s met een Creative Commons Zero (CC0) licentie. Creative Commons is een initiatief uit 2001 dat zich inzet voor het vrijer beschikbaar stellen van creatieve werken. Ze bieden diverse vrije licenties, die inmiddels door vele auteursrechthebbenden worden gebruikt bij het online delen van hun werk. Bij een CC0 licentie is het werk, in dit geval de foto, aan het publiek toegewezen. De maker heeft al zijn of haar rechten op het werk afgestaan. Beelden met een CC0 licentie zijn dus vrij te gebruiken en er is meestal geen bronvermelding nodig.

Wil je meer te weten komen wanneer je een afbeelding wel of niet mag gebruiken? Over auteurs- en portretrecht?

Lees dan ons blog ‘Ken je auteursrecht. Hoe gebruik je beeld wél?

1. Barn Images

Laten we beginnen met Barn Images, een vrij nieuwe website – gestart in 2015 – van twee fotografen uit Letland. De foto’s in hun database zijn door henzelf geschoten of door fotografen die ze kennen.

Je kunt ze gratis gebruiken, zonder randvoorwaarden, maar voel je vrij om een donatie te plaatsen. “It would be nice, but you don’t have to”, antwoorden ze op de vraag of er bronvermelding nodig is. Ze waarderen wel een link naar de website of een ‘spread the word in social media’ en doorverkopen mag uiteraard niet.

Je mag ook niet zeggen dat jij de foto’s hebt gemaakt of de beelden in een onredelijke context gebruiken, maar dat is niet meer dan logisch toch?

Oh en check ook even hun tips en tools, waarin ze artikelen delen over het maken en promoten van content (ook geschreven), altijd handig!

2. Cupcake

Op cupcake.nilssonlee.se vind je een mooie verzameling foto’s om vrij te gebruiken. Ze vallen allemaal onder de CC0 licentie.

En verwacht niet enkel zoete foto’s en illustraties van zoete taartjes, ook al wekt de domeinnaam misschien die verwachting, maar tevens sterke natuurbeelden. Dé plek om een mooie foto voor dat artikel over klimaat te vinden! Dit is wat we hebben gevonden:

wood-logs-stacked

3. FindA

Een zoekmachine die duizenden stockfoto’s met een CC0 licentie doorzoekt. Je kunt ook op kleur zoeken.

4. Fancy Crave

Ook moe van cheesy stockfoto’s? Dan ben je bij Fancy Crave op de juiste plek. Hier vind je beelden die een verhaal vertellen! Zo presenteert de website zich.

Alle foto’s hebben een CC0 licentie en zijn commercieel te gebruiken. Je kunt naast losse beelden ook pakketten met foto’s downloaden, met de hand uitgezocht door de mensen van Fancy Crave.

Naast foto’s vind je hier templates, icoontjes, graphics en mockups.

5. Free Nature Stock

Op Free Nature Stock vind je rechtenvrije natuurbeelden, die je mag gebruiken ‘however you want’, ook commercieel. De foto’s hebben een CC0 licentie, dus er is ook geen toestemming of bronvermelding nodig.

Fotograaf Adrian Pelletier doet het project in zijn eentje en waardeert wel een kopje koffie als ‘dank je wel’. Je kunt hem ook begroeten op Twitter en een donatie doen.

Hier vinden we vast een fraaie natuurfoto! Even kijken…

strand-met-stenen

6. Freerange

Op de homepage van Free Range lees je het meteen: “Great photos. Totally free.” Je kunt bijna alles doen met de afbeeldingen die freerange aanbiedt, commercieel of niet.

Je kunt de afbeeldingen alleen niet te koop of als onderdeel van geprinte producten aanbieden. Ze zullen het uiteraard altijd appreciëren als je credits wilt geven aan de maker, maar het hoeft niet.

7. Gratisography

Ook in deze database vind je vrij te gebruiken afbeeldingen met een hoge resolutie. Alle foto’s zijn door Ryan McGuire gemaakt en volledig vrij van auteursrechtelijke restricties.

Net als op andere verzamelsites, kun je de maker wel een koffie aanbieden. “Buy me a coffee?” staat, redelijk timide, aan de rechterkant van de homepage.

De rest van de pagina wordt gedomineerd door haarscherpe foto’s en het logo: een hand in de vorm van een konijn, zo een die je vroeger met de schaduw van je hand maakte.

8. Jay Mantri

Jay Mantri’s website ziet er minimalistisch uit. De focus ligt op de artistiek aandoende foto’s, iets anders dan de stockfoto’s die overal en nergens opduiken. Alle foto’s op zijn website vallen onder de CC0 licentie.

Of je ook snel iets vindt, hangt er vanaf hoe goed je kunt scrollen, want een zoekfunctie is er niet. Wel een overzicht van alle foto’s.

9. Jéshoots

Jéshoots is een stockfoto verzamelsite met foto’s van fotograaf Jan Vasek. Er is helaas geen zoekmachine. Je kunt het beste door de website navigeren via een menu met categoriseringen. De foto’s zijn vrij te gebruiken.

Wil je echter de hoogste resolutie? Dan wordt er wel van je verwacht dat je een tweet of like geeft.

10. Kaboompics

‘Visual explosion’ zijn de eerste woorden die in beeld komen op Kaboompics.com. Daarna zie je voornamelijk beeld: foto’s en mockups van hoge kwaliteit, die je gratis mag gebruiken.

Elke foto heeft een (te downloaden) kleurenpalet gekregen van kleuren die in het beeld voorkomen. Zo kun je ook op kleuren zoeken die passen binnen het uiterlijk van je website of blog. Daarnaast is er een zoekbalk en kun je ook op categorieën zoeken.

Per afbeelding wordt er uitgebreide informatie gegeven, mocht je ook geïnteresseerd zijn in de iso waarden of wanneer de foto is geschoten. Hier staat dan ook nog een keer de licentie aangegeven.

Het is verder een fraaie en betrouwbaar uitziende website die ook nog eens een blog heeft, waar je van alles kunt lezen over branding, fotografie en meer. Zeker de moeite waard dus!

Eens kijken of ze ook mooi beeld hebben over natuur of klimaat…

rechtenvrij-beeld-afbeelding-bomen

11. Life of Pix

Op deze website stelt een reclamebureau uit Montreal de beelden van haar uitgebreide netwerk aan fotografen beschikbaar voor vrij gebruik. Er komen wekelijks nieuwe beelden met een hoge resolutie bij.

Heb je behoefte aan bewegend beeld? Neem dan een kijkje op de ‘zustersite’ van Life of Pix: www.lifeofvids.com

12. Little Visuals

Ook Little Visuals biedt vrij te gebruiken stockfoto’s aan. Als je je aanmeldt krijg je elke week 7 nieuwe foto’s in je inbox.

Helaas is de fotograaf overleden en verschijnen er momenteel nog geen nieuwe foto’s meer. De foto’s die er zijn, zijn echter nog zeker de moeite waard.

Little Visuals is momenteel bezig fondsen te werven in zijn naam. Ze hopen in de toekomst weer nieuwe visuals toe te voegen.

13. MMT stock

Moment (MMT) is in 2014 opgericht door Jeffrey Betts en biedt diverse foto’s aan die onder de CC0 licentie vallen. Je mag ze ook commercieel gebruiken.

Het zijn zijn eigen foto’s, die hij in de loop der jaren heeft geschoten en waarvan hij vindt dat anderen ze mogen gebruiken. Je kunt in diverse categorieën zoeken.

Er is geen bronvermelding nodig, maar hij vindt het leuk als je het woord verspreid, dus deel de link, als het niet teveel moeite is. 😉

14. Moveast

De Portugese designer en reiziger Joao Pacheco vind dat elke foto vrij gebruik zou moeten worden en wil de bezoekers van zijn website inspireren om ook op reis te gaan.

De beelden die hij ‘on the move’ schiet, staan op deze website en zijn dus vrij te gebruiken. “Help yourselves and use them wherever you want”, zegt hij. Ook deze foto’s hebben een CC0 licentie.

15. Pexels

Alle foto’s op Pexels.com vallen onder de CC0 licentie. Je kunt de foto’s vrij gebruiken, bewerken en distribueren. Een bronvermelding is niet nodig, maar een donatie wordt altijd gewaardeerd.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat afgebeelde mensen niet in slecht licht mogen worden gezet of op een beledigende manier gepresenteerd worden. Dit heeft te maken met portretrecht.

Hier heb ik ook even naar mooie natuurfoto’s gezocht. Na lang navigeren langs allerlei generieke berglandschappen vond ik een ijsschots. Wel mooi voor een post over het klimaat, maar niet erg origineel.

rechtenvrije-foto-ijsschots-afbeelding-vrij-te-gebruiken

16. Photocollections

De beelden op Photo Collections zijn publieke domein. Het eerste wat je op je website ziet is ook alleen fotobeeld. Voor tekst en uitleg moet je eerst het menu uitklappen. Het draait dus duidelijk om de foto’s.

17. PicNoi

PicNoi is een website die meer biedt dan alleen vrij te gebruiken beeld en maakt zich tevens sterk voor mensen van kleur. “We recognize that most other free stock image sites have very few or no images of people of color”, stelt de website. Tijd om daar iets aan te doen!

Zie daar: PicNoi. Hier vind je vooral fraaie beelden van mensen. Je hoeft geen bronvermelding te doen, maar ze waarderen het wel als je de website credits geeft, de link deelt of doneert.

18. Pixabay

Op Pixabay kun je afbeeldingen (foto’s, illustraties, vectors en zelfs video’s) vinden en delen zonder copyright. Alle afbeeldingen worden gepubliceerd met een CC0 licentie in het publieke domein. Je kunt doneren, maar dat is niet verplicht.

Daarnaast kun je je registreren als je de foto’s in een nóg hogere resolutie wilt dan ze al te verkrijgen zijn.

Professionele Shutterstock foto’s waarvoor je moet betalen, zijn gemarkeerd met het Shutterstock logo. Die kun je uiteraard niet zomaar gebruiken.

19. Public Domain Archive

Hier vind je vrij te gebruiken stockfoto’s. Er is ook een premium optie, voor ongelimiteerde toegang. Dit vereist uiteraard wel een maandelijkse ‘donatie’ van 10 dollar.

20. Realistic Shots

Realistic Shots is een project van ‘Commit 2 design’. Hier vind je verschillende stockfoto’s met een hoge resolutie die je vrij mag gebruiken. Elke week komen er 7 nieuwe foto’s bij. Alles valt onder de CC0 licentie.

21. Shot Stash

Stapels met stockfoto’s vind je op Shot Stash. “No royalties, no fees, no worries” zegt de website.

Het is echter niet de bedoeling dat je de beelden doorverkoopt of in een onredelijke context gebruikt. Maar druk ze gerucht op t-shirts, gebruik ze in blogs of voeg ze toe aan presentaties! Al dan niet commercieel.

22. Skitterphoto

Alle foto’s op Skitterphoto zijn publiek domein. Je mag ze dus vrij gebruiken, voor welk doeleinde dan ook.

Je mag de beelden downloaden, bewerken en ze zelfs commercieel gebruiken zonder toestemming te vragen. Je kunt door categorieën zoeken of met sleutelwoorden.

23. Splitshire

Een website die vrij te gebruiken stockfoto’s aanbiedt, die je ook voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Over de naam is lang nagedacht. Het staat letterlijk voor het delen met anderen.

Een shire, is een afgesloten stuk land, in dit geval ‘beeld met copyright’ en met split willen ze zeggen dat ze een deel van dit land afsplitsen en met iedereen delen. Er is een zoekfunctie en je kunt op categorie zoeken.

24. Startup Stock Photos

Deze database is ooit gestart als een outlet van foto’s die de mensen achter ‘Startup’ al namen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een website vol van vrij te gebruiken foto’s voor startups, bloggers, websites en meer. Iedereen dus eigenlijk. De foto’s vallen onder een CC0 licentie. Er is verder geen zoekfuncties, dus dat wordt wel veel scrollen!

25. Stockvault

Stockvault is een database met een breed aanbod aan vrij te gebruiken stockfoto’s. In principe vallen alle foto’s onder de CC0 licentie, maar je kunt het per foto, vector of illustratie ook nog een keer checken. En dat is, voor je eigen zekerheid, natuurlijk wel fijn!

26. Stocksnap.io

Tijd om weer eens in onze natuurfoto zoektocht te duiken.

Op deze stockfoto website vinden we vast iets. Hier zijn namelijk wel honderden beelden met een hoge resolutie te vinden. Bij elke foto staat de licentie, vrijwel altijd CC0, aangegeven.

natuurfoto-vrij-te-gebruiken-rechtenvrij-afbeelding

Dit laat wel mooi de een groeiende droogte op aarde zien, toch? Maar misschien is wat meer kleur ook wel mooi… laten we verder zoeken!

27. Travel Coffee Book

Alle foto’s op deze website, of beeldverzameling op Tumblr, hebben een CC0 licentie, dus je kunt er mee doen wat je wilt. Er is op Travel Coffee Book verder niet zoveel te vinden over de licentie, dus let op!

28. Unsplash

Hier vind je vrij te gebruiken stockfoto’s (do whatever you want), van een hoge resolutie. Dit is een bekende website met een CC0 licentie, waarvan je veel beeld ook op andere websites al vindt.

29. Visual Hunt

De meeste van de beelden op Visual Hunt vallen onder de CC0 licentie. Daarnaast zul je ook foto’s met een gevarieerde licenties tussen je zoekresultaten vinden, maar meestal gaat dit om aangepaste Creative commons licenties en het publieke domein. Gelukkig staat hier bij elk beeld netjes aangegeven wat de randvoorwaarden zijn!

Ook hier heb je de optie om op kleur te zoeken.

En dat heb ik gedaan voor deze felgekleurde foto van een bloem met een bij. Geschikt voor het milieudebat, want de bij wordt met uitsterven bedreigd! Bij dit beeld werd een bronvermelding verwacht, dus dat doen we onder de foto.

bloem-met-bij-rechtenvrije-stockfoto

Photo by Visual Hunt

Mooie en unieke afbeeldingen met iets meer randvoorwaarden, je ontkomt er niet aan…

Bij de volgende beeld (voornamelijk foto) websites zijn er betaalde premium opties mogelijk of is er sprake van meer randvoorwaarden. Vaak is er een bronvermelding nodig, maar daartegenover staat vaak wel mooier en unieker beeld.

30. Death to the Stockfoto

Een Must-see! De naam zegt het al, de mensen achter dit platform hebben een hekel aan stockfoto’s en willen het zelf beter doen. Gelijkgestemde fotografen zijn samengekomen op dit platform en bieden bijzonder mooie beelden, voor ieder die ze wilt gebruiken.

Let wel op! Er worden ook betaalde foto’s aangeboden.

Net als bij Little Visuals kun je je inschrijven om elke maand 10 foto’s in je inbox te krijgen. Je kunt op de website alleen pakketten van afbeeldingen downloaden, niet enkele afbeeldingen. En wil je op de website toegang hebben tot álle foto’s, dan kost dat wel 10 dollar per maand.

De licentie? Die vind je in gewoon en officieel engels onderaan de pagina: “Use the photos how you please, but don’t distribute them.”

31. Flickr.com

Een bekende website waar je naar mooie foto’s kunt zoeken met verschillende licenties, die je ook in het menu kunt selecteren om je zoekresultaten te filteren.

Hier vind je beelden in het publiek domein of afbeeldingen waarbij je wel een uitgebreide bronvermelding dient te doen en die je niet commercieel mag gebruiken.

Unieke beelden zijn het wel!

32. FoodiesFeed

Veel met voedsel te maken of net een voedselgerelateerd blogartikel geschreven?

Kijk dan op deze website voor smakelijk beeld. Op deze website worden vrij te gebruiken realistische foto’s van eten aangeboden. Per foto staat aangegeven wie het heeft gemaakt met een korte bio.

Maak een premium account aan voor meer exclusieve foto’s. Dit kost dan uiteraard wel geld. Geen zorgen: gratis is er genoeg moois te vinden!

Sommige downloads zijn helaas wel ‘locked’ en moet je eerst op facebook delen voor je ze kunt downloaden 😉

33. Getrefe

Een website met vrij te gebruiken foto’s. Er zijn ook betaalde opties, maar zonder je portemonnee erbij te pakken (of je online bankrekening) vind je al veel moois.

Zoek dus onder de optie ‘free photo’s’. Anders geven ze per foto aan of deze gratis of betaald is. Je hebt wel een account nodig om foto’s te kunnen downloaden.

34. Google Images

Deze kent iedereen. Je kunt in Google Images voorkeuren aangeven voor je zoekresultaten. Hierin kun je ook specifiek zoeken op vrij te gebruiken beeld. Maar let wel op! De zoekmachine is, ondanks de licentiefilters, niet waterdicht.

35. IM Free

Een initiatief van IM-Creator. Het is een gecureerde verzameling beelden uit andere online bronnen. Dat betekent dat de bronvermelding per beeld kan verschillen. Even opletten dus!

Zelf zeggen ze dat het om een collectie van ‘design resources’ gaat, ‘all for commercial use’.

Verder is er op de website weinig te vinden over de licentie van de foto’s, maar per foto staat er aangegeven of het vrij te gebruiken is, of dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

36. Magdeline

Op Magdeline vind je met de hand uitgezochte foto’s met een CC0 licentie, die je vrij mag gebruiken. Maar! Een bronvermelding is wél verplicht.

37. MorgueFile

“Don’t settle for ordinary images”, waarschuwt deze website.

Een fotoarchief ‘voor creatieven, door creatieven’, werd al in 1996 gelanceerd als een website voor vrije uitwisseling van beeld voor creatieve professionals en leraren om voor hun werk te gebruiken. Dezelfde missie geldt vandaag de dag nog.

Alle foto’s in het archief zijn vrij te downloaden en her te gebruiken in je werk, of dat nu commercieel is of niet. Per foto staat nog een licentie aangegeven, waar je op kunt klikken voor meer informatie. Doe dit! Want je weet maar nooit.

Een korte review van ons: je moet wel door veel slechte foto’s heen voor je de juiste hebt gevonden…

38. New Old Stock

Op de website van New Old Stock vind je mooie retro foto’s van publieke archieven. Over de licentie wordt onder andere het volgende gezegd: “These are ‘to the best of my knowledge’ available in the public domain, based on the institutions participation in the Flickr Commons en de rules of Flickr Commons”. Ook hier moet je dus opletten!

Bij elk beeld geeft de website een link naar de originele locatie van de foto, zodat je zelf nog eens kunt nagaan of je het mag gebruiken. Er is ook hier geen zoekfunctie, dus dat wordt weer scrollen geblazen!

39. Openphoto

Dit project is gestart in 1998 door Michael Jastremski. Op het platform worden gratis foto’s gedeeld onder diverse licenties van Creative Commons. Per plaatje kun je zien wat de voorwaarden zijn voor het delen.

40. Photopin

Photopin zegt bloggers te willen helpen foto’s te vinden. Typ in de zoekbalk wat je zoekt en Photopin geeft je een aantal foto’s. Als je de foto wilt hebben kun je deze downloaden en krijg je de ‘proper attribution link’.

Photopin zoekt voor je in Flickr en andere plekken met Creative Commons beeld, dus let per beeld op de licentie.

41. Picjumbo

Dit is een website met vrij te gebruiken stockfoto’s, gestart door designer en fotograaf Viktor Hanacek in 2013. Het enige dat niet mag is redistributie van de foto’s – daarmee bedoeld Hanacek “selling, reselling or resharing the images to download or use them in library of images in B2c en B2B apps.” Daarnaast kun en mag je meer met een betaald account.

natuurfoto-vrij-gratis-rechtenvriij

Maar zonder te betalen vind je al genoeg moois. Zoals deze natuurfoto bijvoorbeeld!

42. Picography

Op Picography vind je vrij te gebruiken afbeeldingen ‘use however you like’. Maar doorverkopen mag uiteraard niet. Je bent daarnaast vrij om de makers steunen met een kopje koffie. Ze vragen er letterlijk om op de button ‘Buy me a coffee’.

Er is ook een premium collectie beschikbaar, maar alleen voor ‘premium members’.

43. RGBStock

Voor de foto’s van RGBstock heb je geen onderscheid tussen ‘premium’ en standaard. Je hebt voor alle beelden een account nodig. Alleen leden van RGBStock mogen de beelden vrij gebruiken.

Daarbij wordt in de licentie nog eens goed benadrukt dat het dan niet de bedoeling is dat je die beelden weer doorverkoopt of verspreid. Je mag de beelden uiteraard ook niet op zo’n manier gebruiken dat RGB in slecht licht komt te staan.

44. Snapwire Snaps

Dit is de tumblr pagina van Snapwi.re, een website waar je flink betaald voor foto’s. Deze tumblr pagina biedt de mooie beelden echter tegen diversie Creative Commons licenties aan. Kijk per plaatje wat de licentie is.

45. Superfamous

Dit is de fraaie website van de in Los Angeles werkende Nederlandse interaction designer Folkert Gorter. Hij maakt veel natuur-, landschaps- en luchtfoto’s met de nadruk op patronen en structuren. Het gebruik van de oogstrelende foto’s is gratis, maar je wordt wel gevraagd om een bronvermelding. Geef credits aan de maker!

Hier vind je uiteraard bijzondere natuurbeelden! Kijk bijvoorbeeld naar dit water:

Folkert Gorter, Superfamous Studios, mooie afbeeldingen

Photo by Folkert Gorter, Superfamous Studios

46. Wikimedia Commons

Een collectie van bijna 40 miljoen media files ‘to which anyone can contribute’.

Dit is Creative Commons Wikipedia stijl.

Er zijn verschillende licenties beschikbaar, zo zijn er ook afbeeldingen die een Creative Commons licentie hebben en niet volledig vrij te gebruiken en te bewerken zijn, ook voor commerciële doeleinden. De meeste afbeeldingen zijn in het publieke domein, maar vergeet niet te checken!

Historisch goed beeld, vrij te gebruiken (bijna dan…)

De volgende drie websites zijn niet zozeer databases met (stock)foto’s, maar laten je geschiedenis zien. En zeg nou zelf, een imponerend schilderij trekt zeker de aandacht. Lees gauw verder 😉

47. Europeana

Een Pro- Europees cultureel erfgoed website met naast afbeeldingen ook teksten, boeken en video’s. Een groot deel valt in het publiek domein, maar je kunt ook werken vinden die onder bepaalde licenties vallen. Dus let wel goed op! Je kunt net als bij flickr ook op licentie zoeken.

48. GaHetNa

GaHetNa is de online beeldcollectie van het Nationaal Archief. Ook andere archieven stellen hun documenten (langzaam maar gestaag) meer en meer beschikbaar online.

Een deel van de beelden van GaHetNa zijn onder bepaalde voorwaarden te bestellen of te downloaden en te gebruiken, maar niet alle beelden zijn rechtenvrij. Een bronvermelding is vaak gewenst.

De beelden die er zijn om te gebruiken, maken het zeker de moeite waard een kijkje te nemen.

49. Rijksstudio

Duik in de Rijksstudio in de ruime collectie aan schilderijen en prenten van het Rijksmuseum.

Gezien het auteursrecht op veel van deze beelden is vervallen (de maker is meer dan 70 jaar geleden overleden), zijn ze publiek domein en dus vrij om gebruikt te worden.

Het zijn grote bestanden en hartstikke scherp, mocht je een detail willen uitlichten. Per schilderij kun je de licentie checken, want sommige moderne werken zijn echter nog geen publiek domein.

Ook hier kun je op zoek gaan voor mooie afbeeldingen qua natuur. Laten we het doen! Misschien iets minder klimaat, maar dit Italiaanse landschap van Hendrik Voogd uit 1807 kan zeker een mooie aankleding zijn voor een blogartikel.

natuurschilderij-hendrik-voogd-publiek-domein-rechtenvrij

Nog meer beeld! Icoontjes, Mockups, Graphics en vectors

De volgende websites kun je raadplegen voor andere afbeeldingen dan foto’s. Denk bijvoorbeeld aan illustraties of Vectors voor in infographics of ander beeld.

50. Flaticon

Op deze website vind je pakketten van vector icoontjes, vrij te gebruiken. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen standaard en premium.

Bij standaard wordt wel van je verwacht dat je een bronvermelding geeft en tegen een ‘klein prijsje’ heb je een premium account en hoef je dat niet meer te doen.

51. Freepik

Freepik biedt gebruikers grafische designs van hoge kwaliteit aan die geselecteerd zijn door een design team om goede content te bieden, voor persoonlijke maar ook commerciële projecten.

De meerderheid van de afbeeldingen zijn vrij te gebruiken, maar je moet wel de maker noemen. Tegen een kleine prijs kun je met een premium account de beelden wél zonder randvoorwaarden gebruiken.  

52. Graphicburger

Een “buffet of premium quality design resources offered to the free community” en exclusieve PSD documenten “cooked in-house along with featured top-notch freebies from creatives around the world”.

Een buffet en gekookt: Graphicburger schrikt niet terug van over de top metaforen. Je mag alles downloaden op GraphicBurger en vrij gebruiken in persoonlijke en commerciële projecten. Er is geen attributie nodig, maar dat wordt wel gewaardeerd. Je mag het beeld alleen niet doorverkopen.

53. Iconfinder

Een minder fraaie website, maar wel een fijn startpunt om icoontjes te vinden die je vrij mag gebruiken. Het is een soort startpagina met links naar andere websites waar icoontjes te vinden zijn. Per link staat aangegeven om welke licentie het gaat. Blijf wel opletten!

54. Pixeden

Ook Pixeden biedt een grote verzameling aan iconen, vectors, graphics en meer aan voor vrij gebruik.

Maar let op! Niet alles is gratis en vrij te gebruiken. Bij sommige afbeeldingen staat ‘premium’, dit betekent dat je deze alleen met een premium account ‘vrij’ kunt krijgen. En een premium account kost dan wel weer 6 dollar per maand.

Laatste paar!

Nu hebben we bijna alles gehad! Nog twee ideeën van ons:

55. The Stocks

Kende je deze al? Deze website biedt zelf geen beeld aan, maar geeft je een duidelijk overzicht van websites met gratis en vrij te gebruiken stockfoto’s. Navigeer snel en gemakkelijk door de verschillende sites, zonder vele verschillende tabs of vensters open te hebben.

55+1. Jij, je camera en je eigen creativiteit

Je kunt altijd je eigen camera erbij pakken en je eigen beelden schieten. Dan weet je helemaal zeker dat er geen boze brief of rekening op de mat of in je inbox terecht komt voor onrechtmatig beeldgebruik! Bovendien ben je dan sowieso uniek.

Omgekeerd zoeken: waar komt het vandaan?

Heb je een foto gevonden die je moet en zal gebruiken, want mooier en beter en relevanter kán gewoon niet, maar weet je niet wie hem gemaakt heeft? Dan kun je de fotograaf vinden via deze websites die vaak door fotografen worden gebruikt om hun eigen foto’s te zoeken:

Als je weet wie de foto gemaakt heeft, kun je hem of haar contacteren. Meestal zijn ze wel bereid hun foto beschikbaar te stellen tegen een naamsvermelding en link naar hun persoonlijke website of digitale portfolio. Plus, vragen of je hun foto mag gebruiken is echt een kleine moeite.

Welke afbeelding zou jij voor je artikel over het klimaat gebruiken?

Blogs

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!